Bezeškrobová dieta, část I.: Muffiny

Důvodům, proč – alespoň dočasně – vyřadit ze stravy všechny škroby, se budeme věnovat v samostatném článku. Nyní jen shrneme nejpodstatnější zásady této revoluční diety: nepoužíváme mléko, cukr, kvasnice a nejen mouku pšeničnou, ale žádnou jinou škrobovitou surovinu, tj. ani mouky rýžové, kukuřičné, bramborový škrob a dokonce ani škrobovitý banán (tzv. plantain).

Přesto se dá upéct moučník, který chutná téměř jako klasické nezdravé sladké pečivo. Připadá vám to nemožné? Pak musíte zkusit tento recept.

Připravíme si:

  • 50 g másla (nebo kokosového tuku)
  • 4 vejce
  • 50 g mandlové mouky (lze připravit tak, že mandle umixujeme nejprve při pomalých otáčkách a po 1 minutě mixujeme na plný výkon, dokud hmota nemá strukturu přibližně hrubé mouky)
  • 50 g mletého máku
  • 150 g dýně hokaidó
  • 20 g strouhaného kokosu
  • višňový dia kompot (nebo jiné ovoce na ozdobení)
  • stévie na doslazení, pomerančová kůra, skořice, vanilková esence

Vyšleháme rozehřáté máslo, žloutky a práškovou stévii. Přidáme mandlovou mouku, mák, kokos a koření a nastrouhanou dýni hokaidó. Dýně může být nastrouhaná i na hrubo, dá to méně práce a po upečení se v těstě beztak rozplyne. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně zapracujeme do směsi. Naplníme košíčky na pečení, ozdobíme ovocem (višní), a dáme péct při 150 ºC na 45 minut. Po vytažení z trouby můžeme lehce posypat práškovou stévií.

Recept lze jistě vylepšit řadou přísad, například drcenými kakaovými boby, nasekanými mandlemi, datlemi, fíky, rozinkami… Ale i v této základní verzi chutná náramně.

 

TIP: Vyzkoušeli jsme i variantu se sodou bicarbonou jakožto náhražkou prášku na pečení (ten nelze použít z důvodu přidaného škrobu). Těsto bylo sice krásně nadýchané a vláčné, ale bohužel soda zreaguje s některou z ingrediencí a muffiny jsou potom lehce nahořklé. Proto s kypřidly raději opatrně!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *