Bezeškrobová dieta – Tiramisu

Připravit imitaci dezertu, jehož původní recept doslova stojí na na mléčném sýru, cukru a pšeničném piškotu, a to bez použití všech těchto základních surovin, se zdá na první pohled jako naprostá bláhovost. Byla to však obrovská výzva, která nás zaměstnávala po dlouhou dobu a byla lemována jen občasnými úspěchy. Nakonec se to však podařilo, a proto nyní můžete ochutnat skutečné tiramisu podle zásad Bi Gu diety – bez mléka, bez cukru, bez pšenice a bez škrobu. Revoluce v Bi Gu mlsání může naplno propuknout!

Co budeme potřebovat?

Suroviny na těsto:

  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 50 g banánové mouky
  • 15-20 g chia semínek
  • 10 g psylia
  • 1 PL sirupu z červené řepy a jablka (lze nahradit datlovým nebo jiným přírodním nedoslazovaným sirupem)
  • 8 odstřiků tekutého sladila na bázi stévie (prodává např. DM nebo Tesco)
  • 1 malé silné espresso (cca 0,5 – 0,7 dcl)
  • 1 dcl rumu

Suroviny na krém:

  • 5 vajec
  • tuhá část z jedné 400 ml plechovky kokosového mléka
  • 2 PL práškové stévie
  • vanilková esence
  • holandské kakao na posypání

Postup:

Máslo dáme rozehřát v keramické misce (lze na elektrické ploténce puštěné na nízký výkon), dokud není úplně tekuté. Ze 3 bílků vyšleháme sníh. Pokud jste zvyklí k bílkům před šleháním přidávat špetku soli, nedělejte to. Bezeškrobové těsto z nějakého důvodu sůl nesnese – i sebemenší množství způsobí, že koláč chutná slaně.

Roztopené máslo vymícháme se žloutky a stévií, přidáme banánovou mouku a chia semínka, psylium a sirup. Do těsta vmícháme sníh z bílků a vlijeme do vymazané dortové formy (např. 26 cm). Pečeme na 180° C cca 20-25 minut, nebo dokud do těsta zapíchnuté párátko nevytáhneme suché. Výsledná tloušťka těsta by měla být ideálně 1 cm.

Upečené těsto necháme chvilku vychladnout a poté ho polijeme rumem a silným espressem. Nebojíme se použít kávu i rum celé, těsto jimi krásně nasákne. Dáme vychladit.

Mezitím si připravíme krém či lépe řečeno pěnu. Z 5-ti bílků vyšleháme tuhý sníh a na chvilku je odložíme. Potom vyšleháme 5 žloutků s krystalickou stévií a vanilkovou esencí a opatrně do nich vmícháme ztuhlé kokosové mléko. Nakonec do krému opatrně zapracujeme sníh. Krém dáme na zcela vychladlé těsto a přes sítko zasypeme silnou vrstvou práškového kakaa. Krém by měl na korpusu vytvořit vrstvu minimálně stejně silnou, jako je výška korpusu, ne-li silnější.

Tip:

Citlivým momentem tohoto receptu je kokosové mléko. Dělali jsme mnoho více či méně (spíše méně) úspěšných pokusů s kvalitním kokosovým mlékem, jaké prodáva například DM. Toto mléko neobsahuje žádné emulgátory ani guarovou gumu, což je jistě dobře, avšak v tomto recpeptu se neosvědčilo, protože krém se po jeho přidání rozteče a už neztuhne. Naopak dobře funguje kokosové mléko z Lidlu, které jinak moc v oblibě nemáme právě pro příměs guarové gumy – avšak právě ta je zřejmě nakonec tím, co pomůže zachovat pěnovitou strukturu krému. Je možné, že trocha guarové gumy, která se dá v práškové formě zakoupit v prodejnách zdravé výživy, by tuto službu v krému také udělala. Ale to už je na vašem experimentování.

Výsledek opravdu stojí za to – nebude se vám chtít věřit, že nejíte báječné italské tiramisu!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *