Jak ušetřit vodu v rodinném domě

Pokud patříte mezi, kteří mají na svém pozemku studnu nebo vrt, a k rozvodu vody využíváte domácí vodárnu, možná Vám poslouží tento tip, jak vodu výrazně ušetřit.

Pravda, v případě, že máte vodu vlastní, se Vás takové věci, jako je například nevypověditelná smlouva, kterou uzavřel pražský magistrát s firmou Veolia, a její dopad na Pražany v podobě každoročně se zvyšující ceny vody, nejspíš netýká. Ale poslední extrémně suchý rok (a ani letos to zatím nevypadá na bůhvíjaké zlepšení) vás možná už donutil přemýšlet nad tím, jaké preventivní opatření přijmout, aby to nic nestálo a svůj zdroj vody jste ochránili. Následující jednoduchý návod může pomoci i vám.

Položili jste si někdy otázku, kde se ztrácí nejvíce vody ve vašem domě, a to úplně zbytečně? Jistě, je tu voda na splachování, kterou, i když je většinou pitná, jednoduše a doslova splachujeme do záchodu. Tím se zabývat nebudeme, to už za nás naštěstí vyřešila Evropská unie. Pak je tu voda, kterou si vezmou různé spotřebiče – pračka, myčka nádobí. Tu také řešit nebudeme, většinou tyto spotřebiče s vodou docela dobře hospodaří a několikrát ji zrecyklují, než se z ní stane odpad.

My jsme se zamysleli nad tím, kde se ztrácí nejvíce vody, která není nijak smysluplně využita, a zcela zbytečně se hned po otočení kohoutkem dostává do odpadního potrubí. Odpověď na tuto otázku je překvapivě jednoduchá: Je to voda při každodenním neustálém drobném pouštění vody na oplachování rukou, zeleniny, nádobí, všechna ta malá puštění vody, během kterých buďto nejvíce vody padne za oběť nastavení potřebné teploty, nebo při kterých zkrátka spousta vody obteče naše ruce, nádobí apod. aniž by měla čas dostat se s mytými předměty do kontaktu a aniž by tudíž měla čas nějak smysluplně působit. To samé, a ještě v daleko větším měřítku platí při sprchování.

Jenže co s tím? Dětem ani babičce nevysvětlíte, že na opláchnutí jednoho hrnečku se nemusí pouštět plný proud vody. A žít s neustálým pocitem, že musíme kontrolovat svoje jednání, také není nijak uklidňující.

 

Příčina tohoto stavu však tkví jinde: ve vašem vodovodním potrubí je zbytečně velký tlak vody. Většina domácích vodáren je totiž nastavena na pracovní tlak kolem 3 atmosfér, ve vrcholech až ke čtyřem atmosférám. To je sice pro mnoho uživatelů komfortní, ale otázka je, nakolik komfortní je to pro vaši studnu. Voda natlakovaná v potrubí pod velkým tlakem začne při každém otočení kohoutkem tryskat velkou rychlostí. A my ji jednoduše nestihneme v té rychlosti všechnu zužitkovat. Drtivá většina jí při oplachování, mytí i sprchování jen sklouzne v silné vrstvě po povrchu a s oplachovaným subjektem se ani nedostane do kontaktu. Z čisté, pitné vody se v mžiku oka stává voda odpadní.

Jak tomu zabránit? Pokud máte domácí vodárnu, můžete tento absurdní stav změnit rychle a nenákladně, nemusíte ani volat odbornou firmu. Během několika vteřin sami snadno provedete změnu nastavení vaší domácí vodárny, a vaší vysychající studni se rázem uleví.

Jak nastavit tlak sepnutí na malé domácí vodárně

Nastavení domácí vodárny zvládne každý ve dvou jednoduchých krocích:

1. KROK:

Najděte talkový spínač čerpadla (regulátor tlaku). Bývá to taková černá krabička, nejčastěji připevněná k potrubí přímo u tlakové nádrže, my ji máme trochu atypicky na potrubí vzdáleném cca 1 metr od ní. Křížovým šroubovákem uvolněte šroub, který drží víčko, a víčko sejměte:

jak-nastavit-tlak-na-domaci-vodarne-01

2. KROK:

Objeví se šroubovací mechanismus (na obrázku červená šipka ukazující černý plastový kohout). Jeho otáčením proti směru hodinových ručiček se snižuje tlak, po jehož dosažení v tlakové nádrži čerpadlo ve studni vypne. Současně se snižuje tlak, při kterém se čerpadlo zapne.

Jinými slovy: když tento šroub uvolníme (jako bychom otevírali vodu), čerpadlo bude v tlakové nádrži, a tím i v celém vodovodním systému, vytvářet menší tlak vody, současně počká před opětovným sepnutím déle, než tlak ve vodovodu poklesne, takže „tlakové okno“ (a tím i doba mezi jednotlivými sepnutími) zůstane přibližně stejné a čerpadlo nebude zapínat častěji.

jak-nastavit-tlak-na-domaci-vodarne-02

U některých starších typů tlakových regulátorů nemusí být otáčení šroubení opatřené plastovým kohoutem jako na obrázku, a ke slovu tedy přijde klíč popřípadě kleště k uvolnění matičky. Princip však zůstává stejný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *