Masivní dveře s ručně vyřezávanými výplněmi s dekorem pávů

Nedávno jsme zavítali do opravdu výjimečného rodinného sídla v obci za Prahou. Jedná se o reprezentativní třípodlažní vilu. Náš obchod se podílel na zařízení koupelny ve 3NP, která přiléhá k oddychové ploše zbudované v podkroví. Zatím nemáme svolení majitele ke zveřejnění více informací ani fotografií, ale doufáme, že přinejmenším fotografie z koupelny, která je moc hezká, Vám brzy budeme moci přinést. Zatím jen jednu malou „ochutnávku“:

Rucne-vyrezavane-dvere-motiv-pavi-ochutnavka-koupelny

Koupelna s ručně vyřezávanými dveřmi

Nyní se podíváme jen na jeden detail celého prostoru, a tím jsou na míru zhotovené, masivní ručně vyřezávané interiérové dveře.

Výroba takových dveří začíná, jak je v našem obchodě zvykem, v mexických tesařských dílnách. Nikdo jiný není schopen v relativně krátkém čase ručně vyřezat ze dřeva takto složitý a krásný motiv. Umějí to sice i u nás (poptávali jsme to…) ale za cenu takovou, že jen za dveře byste dali tolik, co za celý dům.

V Mexiku, i když životní náklady jsou tam srovnatelné s našimi, jsou ceny této ruční práce nižší, a to se příznivě projevuje i na ceně dveří, která není nijak závratná a je srovnatelná s cenou běžných továrně vyráběných interiérových dveří.

Není bohužel možné nechat vyrobit celé dveře na zakázku v Mexiku. Cena by se tím sice ještě o něco snížila, ale narážíme tady na praktický problém, a tím jsou odlišné zvyklosti při konstrukci dveří. Mexický „standard“ představuje bezfalcové dveře, které doléhají uprostřed zárubní jen k jakési liště, která je k zárubni přimontovaná. Takové dveře netěsní dobře ani světlo ani hluk, ale to je v Mexiku jedno, protože tam člověk ani před jedním stejně nikam neuteče (když nepropouštějí dveře, propouštějí okna, která jsou tam beztak hlavně proto, aby trochu tlumila vítr a prach).

Dveře, které splňují naše evropské požadavky, je proto potřeba vyrobit na míru u nás. Naštěstí to není problém, a když je tesař šikovný, zvolí takové dřevo, které nejlépe souzní s materiálem vyřezávaných výplní, jímž je pino mexicano (mexická borovice). Rozdíl v rámu dveří a výplní proto ani nepoznáte.

Při zapracování výplní do rámu dveří je dále nutno myslet na to, že každé dřevo bude v interiérových podmínkách ještě nepatrně sesychat – a proto se výplně ošetří mořidlem a lakem ještě předtím, než se vsadí do rámu dveří. Zabrání se tím vzniku „vylézajících“ světlých spár v případě seschnutí.

Další výhodou výroby dveří u nás je to, že je možné šířku a definitivní výšku a šířku dveří přizpůsobit přesně na míru podle stavebních otvorů na Vaší stavbě, a to až těsně před montáží. Pro objednání vyřezávaných výplní v Mexiku je sice potřeba delší doba, ale stačí nám pro ně znát přibližné rozměry. Stavebník většinou ví, kolik bude potřebovat „osmdesátek“ či „sedmdesátek“ ve svém domě ještě předtím, než jsou vyhloubeny základy. Ale zda budou dveře levé či pravé anebo jak přesně tlusté budou zdi – to jsou věci, které vysvítají postupem času.

Motiv pávů, použitý v tomto případě, je motivem zcela novým, který jsme dosud ještě neměli v nabídce. Přišli jsme na něj úplnou náhodou, když jsme v dílně našeho mexického dodavatele uviděli v tomto dekoru vyřezávané záhlaví postele. Hned jsme věděli, že se bude líbit i u nás.

Pokud se Vám takové dveře také zalíbily, můžete je objednat zde, a do poznámky připsat, že se jedná o paví motiv. Můžete v tomto motivu objednat i jakýkoliv jiný vyřezávaný nábytek, ale to už bude na detailnější komunikaci (mailem, telefonicky na čísle +420 77 66 22 031, nebo osobně).

 

Comments 2

    1. Post
      Author

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *