Tropické dřevo MEZQUITE – více než exotika

 

Mezquite (čti: meskíte) je mexický strom rodu Prosopis, jehož jméno pochází ze slova mizquitl ze starobylého aztéckého jazyka Nahuatl. Vyskytuje se zejména v suchých a polosuchých oblastech Mexika, zejména ve státech Jalisco, Zacatecas, Aguascalientes a Hidalgo, kde je po něm dokonce pojmenováno celé údolí – Valle del Mezquital. Oblast jeho výskytu je však ještě širší a zasahuje na severu až po jih Spojených států a na jihu po poušť v mexickém státě Sonora.

Nám blíže se vyskytuje středozemní varianta mezquite ve stepích Sýrie a severního Iráku. V roce 1828 byl mezquite přivezen také na Hawaii, kde se jeho květy staly hlavním zdrojem monoflorního medu (medu z jednoho druhu květu).

2412298020_0fc52b3f7f_b

Je to listnatý strom dorůstající do výšky 6-9 m, ale najít ho můžeme také ve formě keře. Má úzké zpeřené listy a práci s ním znesnadňují větve porostlé trny. Plodem mezquite je lusk obsahující semena (boby). Mouka z nich má sladké máslové aroma jako čerstvě upečený chléb.

maxresdefault

Čím je však mezquite zcela výjimečný, je jeho extrémní odolnost vůči suchu. Má velmi rozvětvenou síť kořenů a nebyčejně silný hlavní kořen. Kořeny mezquite byly pozorovány až v hloubce 47 m! Dobývat vodu z takovéto hloubky je pro strom samozřejmě energeticky velmi náročné, a proto pokud se voda vyskytuje povrchověji, raději si ji bere odtamtud. Ale když přijdou opravdu drsné podmínky, strom je schopen přežít, a díky tomu se mu daří i tam, kde jiná vegetace nemá šanci – například v poušti.

Mezquite4

Z toho důvodu byl v roce 1980 přivezen do Keni, aby zde zamezil rozšiřování se pouští. To se podařilo, ale problémem se stal po čase mezquite sám – začal se šířit nekontrolovaně a bylo obtížné se ho zbavit.

Naproti tomu v Mexiku už v některých oblastech hrozí jeho vyhynutí, a to kupodivu nikoliv kvůli výrobě nábytku, který patří k nejkrásnějšímu, jaký na světě je, ale kvůli tomu, že se jeho dřevo s oblibou používá na zátop pod mexickým národním jídlem barbacoa, kterému prý propůjčuje „specifickou chuť“. I z tohoto důvodu dnes hospodaření se dřevem mezquite podléhá státnímu dohledu a dřevo používané na výrobu nábytku je z kontrolovaných oblastí.

10297037

Mezquite roste velmi pomalu, zato jeho dřevo je potom tvrdé a odolné, jako on sám. Jedná se o neuvěřitelně tvrdé a těžké dřevo, na první pohled naprostý unikát. V Mexiku se říká, že nábytek z něj vyrobený přetrvá pět generací, ale pravděpodobně to bude ještě několikanásobně déle.

Dřevo má překrásnou kresbu složenou z odstínů světlejších podobných naší olši nebo buku, až po sytou červeň dřeva, jako má naše třešeň, nebo tropická jatoba či mahagon. V mísení různých odstínů dochází ke značným nepravidelnostem a vzniku „map“, což je dáno kroucením stromu snažícícho se odolat nepříznivým podmínkám. Nábytek ze dřeva mezquite je jedním slovem absolutní unikát, který ocení především opravdoví znalci. Vlastnostem mezquite odpovídá i jeho relativně vysoká cena, pro kterou je vyhledáván jen těmi nejnáročnějšími klienty.

IMG_4375

I přes svou tvrdost se jedná o materiál, na který se v Mexiku zaměřují řezbáři, a La Lagartija spolupracuje se specializovanou dílnou, jejíž kvalita zpracování patří mezi nejvyšší v oblasti koloniálního středu v Mexiku. Měli jsme dosud jen jedenkrát příležitost nábytek z tohoto exotického dřeva do ČR dovézt, výsledek ovšem stál za to. Luxusní ložnici sestávající z King-Size manželské postele, ložnicové skříňky a dvou nočních stolků s ručně vyřezávaným motivem si můžete prohlédnout na následujících fotografiích:

rucne-vyrezavane-koupelnove-skrinky

 

Comments 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *