Alternativní využití keramických obkladů – vytváříme mozaiky a obrazce z obkladaček

Připadají vám ručně vyrobené a ručně dekorované mexické obkladačky málo pestré? Nezoufejte, máme pro vás řešení, jak s jejich pomocí vytvořit ještě zajímavější, případně pestřejší a „bláznivější“ interiér: naše obklady o velikosti 10×10 cm a 5×5 cm můžete využít jako stavební kostky do sofistikované mozaiky. Proces vytváření těchto komplexních obrazců je nesmírně zábavný a uplatníte při něm v maximální míře svoji tvořivost. Hned si řekneme jak na to.

Nejprve trocha teorie, aneb jak je možné z rozmanitých dekorů, které jsou samy o sobě již často vizuálně komplexními útvary, vytvořit nějaký další, vyšší grafický celek? Využíváme toho, že v každém dekoru našich obkladů určitá barva převládá a jiná je v něm doplňková. Když se tedy na obklad podíváme trochu „zdálky“, můžeme jej vnímat jednolitě jako určitý barevný odstín. Pro příklad uvedeme různé druhy obkladů s převládající zelenou barvou a jejich seřazení na stupnici od nejsytější po nejsvětlejší:

A nyní můžeme začít. Nejprve si ujasníme, jak velký by obrazec měl být. To se odvíjí od složitosti výsledného motivu mozaiky, avšak je nutno říci, že čím jednodušší, „piktografičtější“ motiv budeme zpracovávat, tím lépe, protože tím bude mozaika pro diváka pochopitelnější. Pokud budeme uvažovat například mozaiku 1 x 1 metr, znamená, to, že máme na každé straně k dispozici 10 (v případě obkladů 10×10 cm) nebo až 20 (v případě obkladů 5×5 cm) stavebních kamenů. Ty si můžeme představit jako pixely na monitoru počítače – a to doslova, protože počítač budeme potřebovat.

Námi zvolenou grafiku (motiv mozaiky) totiž musíme na počítači zmenšit právě na oněch 10×10 respektive 20×20 pixelů. Takovou funkci má většina grafických editorů, například Photoshop. Následně obrázek na monitoru zobrazíme ve 100% velikosti a položíme si otázku: je grafika ještě čitelná? Je na ní vidět původní motiv, to, co jsme chtěli v mozaice zobrazit? Obrázek může vypadat například takto:

alcatraz-small

Pokud rozeznáváte i v takto drobné velikosti květ kaly, znamená to, že výsledný obrazec bude fungovat a můžeme se pustit do práce. To znamená podle našeho citu, vkusu a momentální inspirace nahrazovat jednobarevné pixely původního zmenšeného obrázku různými motivy obkladů. Postup zobrazuje následující sekvence. Nejprve si ukážeme zvětšený obrázek nahoře ve velikosti, s níž můžeme pracovat:

alcatraz-step0

TIP: někdo může mít problém s tím, jak ze zmenšené grafiky na velikost v našem případě cca 20×20 pixelů vyzískat obrázek s větším rozlišením, kde by byly pixely zachovány jako jednobarevné kostky. Většina grafických editorů se totiž při opětovném zvětšení rozlišení pokusí „dokreslit“ původní motiv a dopočítat chybějící pixely. Tím vznikne často flekatý shluk čehosi, co se jen vzdáleně podobá původní grafice před zmenšením, a „rozkostkování“ zcela zanikne. My však kostky pixelů potřebujeme jako podklad pro nanášení mozaiky z obkladů. Řešením je 20-ti pixelový obrázek zvětšit na obrazovce monitoru na velikost například 500% a stiskem klávesy PrtSc udělat snímek obrazovky. Ten pak bude mít rozlišení stejné, jako měla obrazovka v okamžiku sejmutí snímku, a kostky na něm budou zachovány. Ideálně potom velikost tohoto podkladového obrázku upravíme tak, aby jeho velikost v centimetrech byla stejná jako rozměr finální mozaiky (tedy například 100×100 cm) a rozlišení 36 dpi. Proč? protože pak budeme moci využít knihovnu textur, která je ke stažení na konci tohoto článku, bez nutnosti obrázky obkladů zmenšovat či zvětšovat podle kostiček na našem podkladu.

A takto jsme „tvořili“ květ kaly my. Možná byste to udělali jinak – a v tom je také krása keramických obkladů. Možností kombinací je přesně nekonečno.

Jak se taková obkladová koláž bude vyjímat v interiéru? Posuďte zde:

koupelna-v02-p01

Za dobu existence našeho obchodu jsme vypracovali několik návrhů fresek z keramických obkladů, z nichž některé byly využity, jiné teprve čekají na své uplatnění. Zde se můžete podívat na některé z nich:

Chilli

chili

Rozměry obrazce: 210 (šířka) x 137 cm (výška). Přibližná cena: 5.254,- Kč

Kaktus

kaktus

Rozměry: 189 (šířka) x 168 (výška) cm. Přibližná cena: 5.660,-

Nopál

nopal

Rozměry: 111 (šířka) x 158 cm (výška). Přibližná cena: 11.544,- Kč

Sombrero

sombrero

Rozměry: 221 (šířka) x 95 cm (výška). Přibližná cena: 19.967,- Kč

V galerii se můžete podívat na různé obrazce a jejich umístění v interiéru:

Na závěr jedna důležitá informace: pokud máte svůj oblíbený motiv, rádi vám pomůžeme s návrhem!  A jestli se chcete hned sami pustit do práce, zde jsou slíbené soubory s grafikou našich obkladů: Obklady velikosti 10,5×10,5 cm a obklady velikosti 5×5 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *